pondělí 1. října 2012

Skřítciiiiiiiii :o)




OPRAVDOVÝ ŽIVOT člověka je cesta, na níž se zbavuje lží, jež mu vnutili druzí. Vysvlečený, nahý, přirozený, je člověk tím, čím je. Je to záležitost bytí, ne stávání se. Lež se nemůže stát pravdou, osobnost se nemůže stát tvou duší. Neexistuje žádný způsob, jak z nepodstatného udělat podstatné. Nepodstatné zůstane nepodstatným, podstatné zůstane podstatným, nelze je zaměňovat. A úsilí dosáhnout pravdy není nic jiného, než vytváření ještě většího zmatku.
Pravdy nemůže být dosaženo. Nelze jí dosáhnout, ona už tady je. Stačí, když se zbavíme lží.
Veškeré úsilí a účely a ideály a cíle a ideologie, náboženství a nápravné a zlepšovací systémy jsou lži. Dej si na ně pozor. Uvědom si skutečnost, že to, jak jsi, je lež. Zmanipulovaný, zkultivovaný ostatními. Usilování o pravdu jen rozptyluje a něco odsouvá. Je to způsob, jak se lži skrývají.
Podívej se na tu lež, pozorně se podívej na lživost své osobnosti. Protože uvidět lež znamená ji zastavit. Přestat lhát znamená přestat hledat jakoukoli pravdu - není proč. V okamžiku, kdy lež zmizí, je tu pravda v celé své kráse a zářivosti. Lži zmizí, jakmile je uvidíme, a to, co zbyde, je pravda... /OSHO/

9 komentářů:

  1. Jak ja uwielbiam Twoje pace; wszystkie są z taka starannością wykonane że chciałoby się mieć każdego. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.

    OdpovědětVymazat
  2. Po prostu patrzę i patrzę ... i nie mogę się na nie napatrzeć :) Jak zawsze są Śliczne :) Pozdrawiam

    OdpovědětVymazat
  3. bellissimo lavoro e bellissima citazione

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé počtení-to si musím přečíst víckrát:-)))A skřítci jsou dokonalí,prostě tvoje práce je dokonalá!!!Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Vladěnko,chodím koukat k Tobě už dlouho a obdivuji každého skřítka,nebo panenku..:-D a ten Amorek je kouzelný..:-D Hezký den podzimní den přeji..
    Dáša

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Vlaďko, nádhera, obojí. Ten citát mě zasáhl a dotkl se srdce. Mohu se zeptat, co je /OSHO/ ? Moc děkuji. Věrka

    OdpovědětVymazat
  7. Osho, narozen jako Rajneesh Chandra Mohan Jain, (11. prosince 1931, Kuchweda , Indie – 19. ledna 1990, Pune, Indie), později znám spíše jako áčarja Rajneesh (60. léta) a bhagaván Rajneesh (70. a 80. léta), byl duchovní učitel, mystik a guru pocházející z Indie. Mimo jiné žil i ve Spojených státech.
    Jako profesor filozofie cestoval v 60. letech po Indii coby veřejný řečník. Pro neskrývanou kritiku socialismu, Gándhího a tradičních náboženství se stal velmi kontroverzním. Prosazoval větší otevřenost, detabuizaci sexu, což mu v indických a později mezinárodních médiích vyneslo přezdívku "sexuálního guru". V roce 1970 se na čas usadil v Bombaji, kde začal přijímat první žáky, tzv. sannjásiny, a stal se tak duchovním učitelem. V roce 1974 se přesunul do Púny, kde založil ášram, který zanedlouho přilákal mnoho lidí ze Západu. Na konci 70. let se Osho svým provokativním řečněním dostal do sporů s indickou vládou, kvůli čemuž se v roce 1981 přestěhoval i s mnoha svými následovníky do USA.
    Ve státě Oregon založili mezinárodní komunitu, známou jako Radžníšpúram (ang. Rajneeshpuram). Během pouhého roku se vedení komunity dostalo do konfliktů o půdu s místním obyvatelstvem. Velká kolekce 93 rolls-royců, kterou Oshovi věnovali jeho žáci, také přitahovala nežádoucí pozornost. Komunita ukončila své fungování v roce 1985, když bylo její vedení obviněno z několika zločinů. Osho byl deportován z USA, 21 dalších zemí ho odmítlo přijmout a tak skončil opět v Púně, kde roku 1990 zemřel. Jeho ášram je dnes známý jako Oshovo mezinárodní meditační středisko.
    Ve svém učení se Osho pokusil o spojení meditace, uvědomnění, lásky, odvahy, humoru a oslavování života - kvalit, které podle něho chyběly tradičním náboženským a vzdělávacím systémům. Jeho poselství mělo nemalý vliv na filozofii západní New Age. Po své smrti se mu dostalo ohromné popularity po celém světě.

    Osho si velmi zakládal na skutečném osobním prožitku svého učení. Ve svých promluvách to nespočetněkrát zmínil.
    „Jádro, podstatu nelze vyjádřit žádným způsobem. Já s vámi pokračuji v rozhovorech, ale to, co říkám, není to, co bych rád řekl. To, co bych vám rád řekl, slovy říci nelze a to, co bylo řečeno, není to, co bych vám rád sdělil. Je to věčné dilema, mystické dilema. Víš, ale nedokážeš to říci, a cokoli jsi řekl, není to, co znáš.“
    Prosazoval opuštění minulosti i budoucnosti, místo čehož se měl člověk plně soustředit na přítomnost.
    „Opravdu zbožný člověk se zrodí okamžikem, kdy přijme zodpovědnost za sebe sama, okamžikem, kdy řekne: "Cokoliv, co jsem, záleží jen na mně - ne na minulosti ale na přítomnosti. Záleží na mém rozhodnutí v tomto okamžiku, a jestliže ho chci změnit, mám naprostou svobodu to udělat."

    OdpovědětVymazat
  8. Oi Amiga
    Estao lindos. Maravilhosos. Com carinho Heloisa

    OdpovědětVymazat
  9. nádherní skřítci! tento týden rozdávám na svém blogu dárečky - kopie svých originálních akvarelových ilustrací. přijď soutěžit! hezký týden. sonja

    OdpovědětVymazat